Jak uszczęśliwić psa - Cesar Milan

Błędy żywieniowe i ich następstwa

dogU niektórych właścicieli psów istnieje przekonanie, że najlepszym pokarmem dla ich pupila jest mięso, nierzadko podawane na surowo. To mit! Dieta psa w żadnym wypadku nie powinna składać się wyłącznie z mięsa a już z całą pewnością, nie z surowego. Jeśli twój czworonóg nie otrzyma odpowiednich porcji białka, węglowodanów, tłuszczów czy mikroelementów może doprowadzić to do nadwagi lub choroby. Oto kilka, najczęściej popełnianych błędów żywieniowych oraz ich skutki.

Surowe mięso – w wieprzowinie można napotkać wirusy, które wywołują tzw. wściekliznę rzekomą. Surowe podroby i końskie mięso sprzyjają rozwojowi egzemy, a dziczyzna powoduje biegunkę.

Składniki mineralne – ich nadmiar w pokarmie również nie służ psu. Powoduje schorzenia układu kostnego. Np. nadmierna ilość witaminy A i D u młodych psów może powodować zaburzenie rozwoju kośćca.

Temperatura – jedzenie, które podaje się psu nie powinno być ani za zimne, ani za ciepłe. Najodpowiedniejszy będzie pokarm o temperaturze ciała.

Porcje – należy dostosować ilość jedzenia do apetytu psa. Jeśli czworonóg nie zje wszystkiego z miski, następną porcję należy zmniejszyć.

Resztki – nie zostawiaj resztek jedzenia w psiej misce. Mogą się zepsuć i tym samym zaszkodzić twojemu pupilowi.

Spokój – po posiłku pies potrzebuje odpoczynku. Nie zmuszaj go do zabawy czy intensywnego wysiłku fizycznego.

Pamiętaj też, że ważnym elementem jest dbanie o to by posiłki były podawane czworonogowi regularnie. W żadnym wypadku nie należy dokarmiać go między posiłkami!

Te wskazówki pozwolą ci jeszcze lepiej zadbać o zdrowy rozwój twojego psa. Od dawna bowiem wiadomo, że pierwszym, najważniejszym krokiem do tego, by twój pupil cieszył się życiem jest odpowiednia dieta i prawidłowe żywienie. Dzięki tym radom czworonóg jeszcze chętniej będzie się bawił i chodził na spacery. Pozwolą one też uniknąć mu kłopotów z układem pokarmowym i ochronią przed groźnymi chorobami zakaźnymi.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *